Маса і біометричні показники дворічних сіянців сосни звичайної в контейнерах - Лялін, О.І. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Визначено довжину і масу надземної та підземної частин, приріст у висоту і діаметр кореневої шийки дворічних сіянців сосни, які вирощували у контейнерах на субстраті, що містив у складі торф (4 варіанти), перегній і тирсу (4 варіанти), абсорбенти (6 варіантів). За всіма показниками переваги порівняно з контролем (чистий ґрунт) мають варіанти з використанням торфу (66 % від маси субстрату), суміші з однаковим вмістом ґрунту, перегною й тирси, а також ґрунту з доданням аквасорбу 3005 S з нормою витрати 2 г і гумітабу з нормою витрати 1,5 г.