Результати обліків троґлофільних видів рукокрилих Середнього Придністер’я (Україна) у 1984–2000 роках - Вікирчак, О. (Theriologia Ukrainica, 2018)
Впродовж 1984–2000 рр. проводився облік зимової хіроптерофауни у підземних порожнинах Чернівецької, Івано-Франківської, Тернопільської та Хмельницької областей. Всього було обстежено 24 сховища природного і штучного походження. Кажани у стані гібернації виявлені у 18 з них. На зимівлі в обстежених сховищах виявлено 8 видів: R. hipposideros, M. myotis, M. bechsteinii, M. daubentonii, M. dasycneme, M. mystacinus, P. auritus, B. barbastellus. Фоновими видами троґлофільної хіроптерофауни на зимівлі були R. hipposideros та M. myotis. Великих (понад 300 особин) зимових колоній, які раніше вказувались для заходу України, не було виявлено. Розпорошення популяцій на дрібніші зимові групи стало реакцією на зростаючий антропогенний натиск. Дрібніші зимові скупчення менше привертають увагу хижаків та людей, а тому мають більше шансів на успішну зимівлю. За результатами обліків визначено 3 нові (на час досліджень) ключові підземні місцезнаходження рукокрилих у Чернівецькій, Тернопільській та Хмельницькій областях. З метою вивчення переміщень тварин проводилось мічення. У печерах Вертеба, Вітрова, Збручанська сумарно окільцьовано 89 особин. Повторні відлови свідчили про прив’язаність кажанів до сховищ.