Рукокрилі лівобережжя Дніпра в північній частині України - Годлевська, Л.; Ребров, С. (Theriologia Ukrainica, 2018)
Наведено опис хіроптерофауни лівобережжя Дніпра в межах чотирьох областей України: Київської, Чернігівської, Полтавської, Черкаської. Дослідження проведено протягом 2001–2017 рр. у 94 пунктах і доповнено даними з літератури і музейних колекцій. Зареєстровано 11 видів: Myotis dasycneme, M. daubentonii, Nyctalus leisleri, N. noctula, Plecotus auritus, P. austriacus, Pipistrellus kuhlii, P. nathusii, P. pygmaeus, Eptesicus serotinus, Vespertilio murinus (1579 особин та 188 сховищ оглянуто). Наведено анатації до списку видів з картами їх реєстрацій; проаналізовано співвідношення видів за кількістю пунктів їх реєстрацій; охарактеризовано сезонність їх перебування; проаналізовано дані щодо сховищ теплого і зимового періодів року; відносної чисельності видів, їх репродуктивного статусу та співвідношення статей у виводковий період. Проведено інвентаризацію фауни у заповідних об’єктах регіону (n = 19). Означено низку проблем щодо охорони рукокрилих в регіоні.