Дані щодо хіроптерофауни Північного Причорномор’я і результати роботи контакт-центрів з рукокрилих - Панченко, П.; Годлевська, Л. (Theriologia Ukrainica, 2018)
Проаналізовано 201 звернення щодо рукокрилих, які надходили у 2009–2018 рр. до Одеського контакт-центру, ОКЦ (n=174, у 143 ідентифіковано вид) та Київського контакт-центру з північного Причорномор’я (n=27, з визначеним видом — 10). Більшість звернень до ОКЦ (94 %) надішли з Одеської обл. Зростання у часі кількості звернень підтверджує їх затребуваність, особливо регіональних, та їх спроможність як інструменту дослідження та моніторингу фауни, зокрема в урболандшафтах. Більшість звернень з ідентифікованим видом з регіону західного півдня України (Одеська, Миколаївська та Херсонська області) відносяться до чотирьох видів: Pipistrellus kuhlii (34 %), Nyctalus noctula (23 %), Eptesicus serotinus (21 %), Vespertilio murinus (13 %). Крім них, також реєстрували Pipistrellus nathusii та Plecotus austriacus (6 та 3 % відповідно). Вперше взимку в Одеській обл. зареєстровано P. nathusii. Повторюваність зимових знахідок цього виду свідчить, що вони не є випадковими: вид зимує в Одеській обл.