Моніторинг хіроптерофауни урболандшафтів Поділля (Україна) за результатами роботи контакт-центру з рукокрилих - Дребет, М. (Theriologia Ukrainica, 2018)
Кам’янець-Подільський контакт-центр щодо рукокрилих (КПКЦ) розпочав роботу з 2012 р. У 2012–2017 рр. отримано 112 звернень, з яких у 82 випадках визначено видову приналежність кажанів. В більшості випадків була необхідна лише консультативна допомога, а у 8 (7,1 %) випадках, кажанів передано на утримання або реабілітацію. Окрім важливого значення контакт-центру в збереженні рукокрилих, за час роботи отримано нові дані щодо поширення окремих рідкісних видів кажанів на Поділлі, а деяких з них відмічено тут вперше на зимівлі. Тому діяльність контакт-центру є також важливим інструментом моніторингу та інвентаризації фауни регіону, особливо урболандшафтів. Всього за час роботи КПКЦ отримано дані щодо п’яти видів кажанів: Rhinolophus hipposideros, Plecotus auritus, Nyctalus noctula, Pipistrellus kuhlii, Eptesicus serotinus. Більшість звернень з ідентифікованим видом відноситься до виду Nyctalus noctula (90,2 % від загальної кількості звернень). Вперше для Хмельницької обл. зареєстровано P. kuhlii на зимівлі.