Структура й динаміка відпаду дерев за даними моніторингу лісів ІІ рівня - Пивовар, Т.С. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
На ділянках моніторингу ІІ рівня у насадженнях Лівобережного Лісостепу України середній рівень відпаду становив близько 4 %, дуба звичайного – 4,2 – 9,3 %. Найбільший відпад дерев дуба відмічено в D2, сосни – в C2. Дерева сосни звичайної переважно відпадали у пристиглих насадженнях, а дуба звичайного – у пристиглих і перестійних.