Пошкодження крон сосни лубоїдами у стінах лісу, що межують зі зрубом великого згарища - Порохняч, І.В. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
Досліджено інтенсивність пошкодження крон сосни звичайної лубоїдами під час додаткового живлення у стінах лісу на межі зі згарищем. Установлено, що в перший рік після пожежі осередки соснових лубоїдів локалізовані у стінах лісу на межі з лісосікою згарища, а вглиб насадження не поширювалися.