Динаміка площ осередків масового розмноження соснових пильщиків у насадженнях Харківської області - Мєшкова, В.Л.; Давиденко, К.В.; Кучерявенко, Т.В. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
Проаналізовано показники динаміки площ осередків звичайного (Diprion pini L.) та рудого (Neodiprion sertifer Geoffr.) соснових пильщиків у насадженнях підприємств Харківського ОУЛМГ за період 1960 – 2009 рр. Середня площа осередків звичайного (ЗСП) та рудого (РСП) соснових пильщиків сягає 8,4 і 0,47 тис. га, середній інтервал між спалахами масового розмноження – 9 і 5 років відповідно. За середньою багаторічною площею осередків ЗСП переважає ДП "Ізюмське ЛГ" (79 % від площі осередків в області), за середньою багаторічною площею осередків РСП – ДП "Куп’янське ЛГ" (49 %).