Образ княгині Ольги в “Синопсисі Київському” - Щербак, О. (Слово і Час, 2018)
У статті проаналізовано художньо-історичний образ княгині Ольги в “Синопсисі Київському”. Хоча ця пам'ятка другої половини XVII ст. рясніє промосковськими мотивами, однак образи руських правителів цікаві з літературного погляду. Зокрема, виявлено, що зображення княгині Ольги, близьке до російської “Ступеневої книги”, тяжіє до художнього осмислення її постаті, ролі в історії й навіть рис характеру. Також з'ясовано, що автор змалював Ольгу, яка жила у Х ст., крізь призму свідомості монаха-книжника XVII ст.