Уявляючи травму, зображаючи жертву: до питання про (пере)визначення діаспори - Василенко, В. (Слово і Час, 2018)
У статті розглянуто проблему теоретичної (ре)концептуалізації поняття діаспори в сучасних літературознавчих, культурологічних студіях. Крім того, досліджено питання “подвійної свідомості” та “діаспорної ідентичності”, визначальні для розуміння діаспорних літератури й культури. Проблемнопостановчою в розвідці виступає ідея про винайдену, уявлену природу діаспори як своєрідної “уявленої спільноти”, що водночас є “спільнотою пам'яті”, а також порубіжний, міжкультурний статуси діаспорної літератури.