Міський текст в історичній ретроспективі (Зінаїда Тулуб “Людолови”) - Харлан, О.Д. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті пропонується аналіз літературознавчих праць, присвячених вивченню «міського тексту» в світовій науці. Визначаються основні пріоритети й напрями досліджень М.Анциферова, Ю.Лотмана, В.Топорова, В.Абашева, Н.Медніс та ін. На матеріалі роману З.Тулуб «Людолови» подається аналіз міського тексту в історичній ретроспективі. Виявляються характерні його особливості: наявність містотвірних елементів (храму, фортеці, замку, ринку, бібліотеки), двоосева структурованість, національна наповненість.