Поетика імпресіонізму в прозі Михайла Івченка - Акулова, Н.Ю. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті представлено спробу прочитання прози М. Івченка з погляду своєрідності її поетики. Предметом аналізу стали особливості втілення художніх прийомів імпресіонізму. Доведено, що творчість письменника демонструє особливий світогляд, який проявився в оригінальному використанні поетичної тропіки (специфічні метафори, настроєво забарвлені епітети, синестезійні образи), поглибленому психологізмі (матеріалізація психічних реакцій, пейзажні замальовки, підвищений ступінь асоціативності), майстерному відтворенні суб’єктивної картини світу персонажів.