Дзеркало як код ініціального обряду в текстовій площині казки - Бойцун, І.Є. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті Ірини Бойцун «Дзеркало як код ініціального обряду в текстовій площині літературної казки» розглянуто метафору дзеркала в літературному тексті як один із засобів характеристики персонажа. Обґрунтовуються причини зв’язку ефекту дзеркала з обрядом ініціації як необхідної складової переходу на інший щабель розвитку особистості відповідно до міфологічних вірувань та обрядів, що обумовлює сюжетні колізії літературної казки.