Угруповання мишуватих гризунів (Muroidea) Національного природного парку Кременецькі гори - Красовська, А. (Праці теріологічної школи, 2017)
Проведено аналіз угруповань мишуватих гризунів Національного при¬родного парку «Кременецькі гори». Опрацьовано результати досліджень за 2012–2015 рр. проведених у шести біотопах Парку. Встановлено, що на території НПП «Кременецькі гори» нараховується 9 ви¬дів мишуватих гризунів, серед яких найчастіше трапляються нориця руда, мишак жовтогрудий та по¬лівка європейська. Найбільшим показником видового та таксономічного багатства характеризуються грабово-дубові ліси, зруби та луки. Встановлено прямо пропорційний зв’язок між поширенням виду в регіоні і загальним рівнем його чисельності. Найвищий середній бал чисельності мають широко розповсюдженні види, що належать до евритопного та лісового комплексів. Високий ступінь видового різноманіття у цих біотопах пояснюється високою доступністю та забезпеченістю екологічними умо¬вами для мишуватих гризунів. Видове різноманіття на території Парку забезпечується високою різно¬манітністю біотопів та достатніми трофічними ресурсами.