“Шхуна “Колумб”: Поетика закритого твору - Кердівар, Н.І. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті розглядаються основні способи творення пригодницької повісті у системі понять закритих та відкритих текстів. Посилаючись на розвідку культуролога Умберто Еко, виділено закритість творів в оповідній структурі Миколи Трублаїні. Акцент зроблений на створенні ряду опозиційних пар, основою яких стають конструктивний та деструктивний герої.