Розвиток української байки як жанру дитячої літератури у 80–90-х роках ХІХ–початку ХХ століття - Дорогокупля, О.М. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У цій статті ми розглянули розвиток української байки на зламі ХІХ –ХХ століть, який відзначився орієнтацією жанру саме на дитяче сприйняття, дослідили тематичне спрямування творів цього періоду, їх виховне значення, характеристики образів персонажів, специфіку використання мовно-стильових засобів, пейзажних картин з національними топонімами, характерних побутових деталей тощо. Дослідження проведено на прикладі творів українських байкарів, серед яких Б. Грінченко, Ю. Федькович,В. Боровик, Олена Пчілка, М. Старицький, Я. Жарко, І. Верхратський, Т. Зінківський, М. Петров, В. Самійленко, І. Манжура, І. Франко та ін.