Синтез 2-ацетил-5,10,15,20-тетрафенілпорфірину - Водзінський, C.В.; Ганевич, В.М.; Кириченко, Г.М.; Ішков, Ю.В. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Обробка хлороформно-спиртового розчину 2-форміл-5,10,15,20-тетрафенілпорфірину розчином діазометану в ефірі приводить водночас з відомим 2-ацетоніл-5,10,15,20-тетрафенілпорфірином до недоступного раніше 2-ацетил-5,10,15,20-тетрафенілпорфірину. В чистому хлороформі головним продуктом реакції стає 2-ацетил-2,3-циклопропа-5,10,15,20-тетрафенілхлорин.