Спогади і містерія життя Віри Вовк - Гаврилюк, Н. (Слово і Час, 2018)
У статті подано загальну характеристику спогадів В. Вовк “Човен на обрію” та “Місячне павутиння”. Перші визначено як більш структуровані, з чергуванням біографії та біографічних нотаток. Біографія сповнена зовнішніми подіями, біографічні нотатки подають духовний життєпис особи (думки, вражання, емоції). Біографічні нотатки авторки часто тяжіють до притчі, а отже, постають у контексті новозавітних притч. Притчі передбачають діалог автора-вчителя з читачем- учнем. Елементи діалогу-повчання містить і містерія. Також у ній зображено духовне життя персонажів, це наближає містерію до біографічних нотаток. Зовнішніх біографічних подій у містерії В. Вовк майже нема. Ті, що є, підпорядковані змісту містерії – розкриттю драми спокуси, гріхопадіння й відкуплення. Вивчається “ Вселенна містерія” В. Вовк і за формальними ознаками. Встановлено спільні й відмінні риси із середньовічною містерією.