Enfant terrible, або “Інший” посеред більшості (Ігор Костецький. На шляху до української моделі модернізму) - Барабаш, Ю. (Слово і Час, 2018)
Простежується шлях перетворення російськомовного літератора-початківця Ігоря Мерзлякова у визнаного в європейському літературному світі українського письменника Ігоря Костецького. Подано аналіз висунутої Костецьким у співдоповіді на з’їзді МУРу 1945 р. концепції “українського реалізму ХХ сторіччя” – “псевдоніма” української моделі модернізму, з якою пов'язалася його репутація enfant terrible української літературної еміґрації, також екзистенціальних ідей, проблеми двійництва, системи модерністичних засобів поетики в оповіданнях і п'єсах Костецького.