Інтенсифікація використання шахтних порід у закладних сумішах: екологічні та технологічні наслідки - Петльований, М.В. (Физико-технические проблемы горного производства, 2020)
Мета. Підвищення обсягу утилізації шахтних порід у закладних сумішах на основі вдосконалення їх властивостей та компонентного складу з оцінкою технологічних та екологічних наслідків. Методика. Складено експериментальну програму комплексу лабораторних досліджень властивостей закладних сумішей традиційного складу та з підвищеним вмістом шахтних пустих порід під впливом тонкодисперсного в’яжучого матеріалу. Виконано детальний аналіз паспорту породного відвалу та оцінки його впливу на довкілля в умовах одного з провідних гірничих підприємств з підземного видобутку залізних руд. Результати. Приготовлено та визначено властивості закладних сумішей з вмістом шахтних пустих порід 25-50% у комбінованому інертному заповнювачі. Визначено раціональний інтервал додавання шахтних порід в інертний заповнювач. Встановлено взаємозв’язок між часом розбору породного відвалу від кількості породи в інертному заповнювачі закладної суміші. Наукова новизна. Встановлено ступеневу залежність зміни міцності закладного масиву від обсягу шахтних пустих порід у складі комбінованого інертного заповнювача закладної суміші. Практична значимість. Розроблені склади закладних сумішей з підвищеним вмістом шахтних пустих порід.