Традиции и новаторство в изображении ребенка в литературе “рубежа веков” - Рубан, А.А. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті розглянуто особливості втілення теми дитини в творчості російських письменників кінця XIX – початку XX століття (А.П. Чехова, В.Г. Короленка, О.І. Купріна, Л.Н. Андреєва). Визначено традиційні риси – позитивне (веселе, радісне, чудесне) – в осмисленні теми та образу дитини. Особлива увага приділена новаторству при вирішенні зазначеної проблеми – онтологічній уяві про дитину, трагічному розумінню її життя та світогляду. Основними прийомами творення таких образів є символізація, iнтертекстуальність.