Психологізм дитячих оповідань Михайла Коцюбинського (принципи і засоби зображення характерів) - Осадча, К.П. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті розглянуто проблему дитячого психологізму в оповіданнях Михайла Коцюбинського “Харитя”, “Ялинка”, “Маленький грішник”, з’ясовано принципи і засоби зображення характерів маленьких героїв, показана особливість художнього змалювання світу дітей для пізнання дитячої особистості, проаналізовано роль психологічного інструментарію ( портрет, пейзаж, художня деталь, монолог, діалог) у розкритті внутрішніх психічних процесів у дитини; еволюції психологічних змін, які відбуваються у свідомості дітей, на основі життєвого досвіду.