Психологія мудрої дитини у творчості Василя Стефаника - Єсипенко, Д.О. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті схарактеризовано головні образи обдарованих (мудрих) дітей-персонажів новел Василя Стефаника. Особливу увагу звернено на синкретизм дитинності і дорослості у їх свідомості. Це виражається у поглядах, поведінці і самоідентифікації малих героїв. В дослідженні названі і проілюстровані художнім текстом такі аспекти психології дітей, як формалізм і творчість мислення, розвиненість уяви, жорстокість (у розумінні дорослих); вияви елементів християнської свідомості і актуальність архетипу Старця (за терією К.- Г. Юнга). Описано діяльність-гру і діяльність-навчання, а також виконання дітьми соціальних функцій дорослих за екстремальних життєвих обставин.