Тема детства в русской мемуаристике - Беличенко, О.Л. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
В статтi розглядаються особливостi вiдображення теми дитинства в росiйськiй мемуарiстицi дев’ятнадцятого століття.Нами була зроблена спроба показати особливості дворянського виховання, що знайшло відображення в мемуарах відомих людей. Були виділені сфери розвитку – інтелектуально-пізнавальну (раціональну), мотиваційно-ціннісну (емоційну) і морально-практичну (вольову), які представлені через особливе, унікальне життя, але втілює і типові риси. Розглядаючи тему дитинства, автор звертається до автобіографічних текстів покоління другої половини Х1Х та початку ХХ століть.