Рецептивна модель як домінанта дитячого світосприймання у творах про дітей Елізи Ожешко та Івана Франка - Спатар, І.М. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті розглянено новелістику дитячої тематики Е.Ожешко та І.Франка. На основі порівняльного методу встановлено, що спосіб представлення письменниками ідейно-тематичного вектора творів про дітей здійснено крізь призму художнього творення та інтерпретації рецептивної моделі дитячого світосприймання.