Тема знедоленого дитинства в повісті В.Г. Короленка “Діти підземелля” та оповіданнях Б.Д. Грінченка “Грицько” й “Украла” - Тарасова, Н.І.; Кошова, О.С. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті піднімається проблема стосунків батьків і дітей, і як її конкретне негативне вираження – тема знедоленого дитинства. Об’єктом дослідження стали твори двох видатних письменників кінця ХІХ – початку ХХ століття: російського – Володимира Галактіоновича Короленка (повість «Діти підземелля») та українського – Бориса Дмитровича Грінченка (оповідання «Грицько», «Украла»). Наголошується на факторах, що впливають на формування дитини як особистості, а саме: суспільна ієрархія сімей, наявна кількість дітей у родині, освіта батьків, залежність дитини від характеру сімейних стосунків тощо. Все це і зумовлює становище дитини в суспільстві, її місце у соціумі, її долю.