Структура події у творі для дітей: рецептивно-психологічна парадигма літературознавчого аналізу - Гребенюк, Т.В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті досліджується специфіка читацької рецепції твору для дітей у контексті подієвої концепції психологічного часу вчених-психологів Є. Головахи і О. Кронік. На матеріалі оповідання Любка Дереша “Професор Гаплик і його чарівні мікстурки” розглядається структура сприйняття художньої події дитиною, концепти поля події, перцептивного моменту, механізми формування читацької цікавості в процесі художньої рецепції.