Державні аграрні господарства в умовах ринкової моделі відтворення земельних ресурсів - Щурик, М.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2014)
Досліджено ретроспективу розвитку державних сільськогосподарських підприємств у Карпатському макрорегіоні. Проаналізовано кількісний і якісний стан державних агрогосподарств у зв’язку із запровадженням ринкової моделі господарювання. Наведено основні причини, які унеможливлюють і заперечують потребу відтворення сільськогосподарських підприємств. Обґрунтовано потребу створення нових підприємств державної форми власності. Запропоновано засади і механізми формування таких агрогосподарств. Пропонується перелік економічних, екологічних і соціальних переваг у зв’язку зі створенням державних аграрних господарств. Переконливо доводиться, що саме державні агрогосподарства найкраще можуть забезпечити розв’язання соціального пакету проблем на селі. Зазначається, що не форма власності забезпечує належну організацію сільськогосподарського виробництва, використання земельних ресурсів, а ефективне господарювання, професіоналізм кадрів, мотивація до праці. Завдяки створенню державних агрогосподарств на ринку аграрної продукції з’явиться реальний конкурент, здатний здійснити інтервенцію сільськогосподарської продукції.