Життя і творчість Миколи Вороного на тлі родинного оточення письменника - Починок, Л.; Осяк, С. (Слово і Час, 2018)
Постать одного з перших апологетів модерністської естетики Миколи Вороного досі є “terra incognita” як для широкого кола читачів, так і для науковців. У статті почасти розкрито окремі грані його письменницького таланту, що гартувався під тиском глобальних історичних та мистецьких зрушень. Зокрема, у дослідженні окреслено життєве і творче середовище М. Вороного, простежено можливі впливи родинного оточення на формування світогляду й таланту письменника.