Листи до Святого Миколая: типологія структурно-семантичної організації - Богдан, С.К. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті розглянуто типологію структурно-семантичної організаціі особливого тематичного різновиду епістолярних текстів: дитячих листів до Святого Миколая; з’ясовано чинники, що впливають на формування їх основних мовно-стильових ознак, досліджено гендерну специфіку домінувальних компонентів. Встановлено типологічні етикетні одиниці, співвіднесені з різними композиційними частинами листів; детально описано особливості адресації, найуживаніші варіанти апелятивів до Святого Миколая, різновиди вітальних і прощальних виразів, а також основні моделі прохань, які можна вважати диференціювальними в семантичній структурі тексту.