Трансформація системи управління лісовим комплексом на регіональному рівні - Шубалий, О.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2014)
Мета дослідження полягає у створенні організаційно-економічного підґрунтя для логічного завершення процесу трансформації системи управління лісовим комплексом на регіональному рівні з дотриманням насамперед інтересів держави та трудових колективів державних лісогосподарських підприємств, а також створення конкурентного ринку продукції поглибленої лісопереробки. У процесі дослідження отримано ряд нових результатів: визначено ключові завдання національної лісової політики; обґрунтовано необхідність трансформації системи управління лісовим комплексом у регіонах, забезпечених лісовими ресурсами; визначено основні організаційно-економічні переваги створення галузевої регіональної державної холдингової компанії для держави, регіону та місцевих громад, лісового комплексу регіону, працівників переробних підрозділів державних лісогосподарських підприємств. Запропоновано реалізувати пілотний проект щодо створення державної акціонерної холдингової компанії «Волиньлісхолдинг», у разі успішності якого поширити позитивний досвід на лісові комплекси інших забезпечених лісовими ресурсами регіонів. Визначено структуру, підпорядкування, мету й основні напрями діяльності та механізм створення державної акціонерної холдингової компанії «Волиньлісхолдинг». Процес реорганізації діючих державних лісогосподарських підприємств пропонується провести шляхом виділення в окремі структури деревообробних, консервних та інших переробних підрозділів комплексних державних лісогосподарських підприємств та здійснення їх акціонування й перетворення на державні акціонерні товариства, тобто шляхом проведення корпо- ратизації. Обґрунтовано, що реалізація комплексу запропонованих у статті заходів дозволить отримати значний економічний ефект та повністю модернізувати систему управління лісовим комплексом у регіоні.