Українська академія наук і становлення академічного літературознавства - Жулинський, М. (Слово і Час, 2018)
У статті йдеться про передумови виникнення української академічної гуманітаристики й розвиток вітчизняного літературознавства в 1918 – 1920-і рр. До вагомих наукових здобутків тогочасних літературознавців слід зарахувати системне накопичення джерелознавчої бази (архіви й листування письменників), створення узагальнювальних досліджень класичної української літератури, критико-біографічних нарисів про знакові постаті українського красного письменства. Пріоритетної ваги набуло методологічне осмислення засад шевченкознавства.