Інститут літератури на сучасному етапі - Поліщук, О. (Слово і Час, 2018)
Стаття дає загальне уявлення про наукову роботу колективу Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України на сучасному етапі. До уваги читачів: коротка історична довідка про Інститут, інформація про основні завдання та актуальні напрями досліджень, структурні підрозділи установи, цінні зібрання рукописної спадщини – архівні фонди, а також бібліотечні фонди Інституту. У студії подано огляд основних результатів науково-дослідницької, видавничої діяльності (фундаментальні праці теоретико- та історико-літературного плану, проекти державного значення, індивідуальні та колективні монографії, видання літературно-художньої спадщини тощо), інформацію про організацію та проведення наукових, науково-популяризаційних заходів, експертну діяльність, роботу наукових рад, центрів, активну діяльність наукової молоді Інституту, міжнародну співпрацю установи, співпрацю із закладами вищої освіти, громадськими установами, масмедіа. У загальних рисах окреслено перспективні плани розвитку Інституту літератури, основні видавничі задуми, науково-дослідні проекти.