З недавньої історії українського віршознавства: українсько-польські контакти на межі ХХ і ХХІ ст. - Чамата, Н. (Слово і Час, 2018)
У статті йдеться про участь українських віршознавців у двох міжнародних проектах, ініційованих Інститутом літературних досліджень Польської академії наук. Перший проект, задуманий як міжслов'янське колективне дослідження, реалізовувався в доповідях на щорічних наукових конференціях у Варшаві та у статтях до томів серії “Słowiańska metryka porównawcza”. Український вірш представлений у проекті від 1995 р. Розвідки про нього ввійшли до VII – IX томів. Другий проект мав вужчу проблематику – питання українсько-польських версологічних контактів. Наслідком співпраці науковців України і Польщі став надрукований 2007 р. в Києві двомовний польсько-український збірник “Na styku kultur: wiersh polski i ukraiński – На стику культур: польський та український вірш”, що заторкував важливі для обох літератур теми – історія та теорія польського й українського вірша, функціонування спільних для обох версифікацій розмірів, а також поліметрія та переклад. Авторка статті була учасницею обох проектів. У ній вона розповідає про особливості організації роботи та змістові пріоритети цих проектів.