Консолідація земель і створення організацій водокористувачів для сталого використання і відновлення зрошення - Жовтоног, О.І.; Поліщук, В.В.; Чорна, К.І. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2020)
Наведено результати системного аналізу проблеми використання та відновлення зрошення земель в Україні, а також типізації умов водоземлекористування в зоні дії зрошувальних систем. Запропоновано методологічні підходи до розробки інтегрованих планів консолідації водних та земельних ресурсів. Доведено доцільність створення організацій водоземлекористувачів, визначено їх роль і функції, головною серед яких є експлуатація систем зрошення та здійснення водорозподілу між споживачами. Наголошено на необхідності розробки проектів консолідації земель при відновленні внутрішньогосподарської зрошувальної мережі.