Доросла гра з дітьми: маргінальність у романах Любка Дереша “Архе” та “Дивні дні Гані Грак” - Венгринюк, Х.Ю. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті порівнюються романи відомого сучасного письменника Любка Дереша “Архе” та “Дивні дні Гані Грак”. Це своєрідна доросла гра з дітьми, які в автора надзвичайно швидко проходять внутрішню еволюцію, і через вживання особливих наркотичних речовин потрапляють в підсвідомий світ. Наша розвідка – це аналіз транзиту головних героїв двох романів у свою маргінальність, що є межовою категорією між світом реальним й ірреальним. Проте, коли герої неодноразово вживають той чи інший наркотичний засіб, абсолютно втрачають контроль над своїми фантазіями та емоціями і вже не в змозі розрізнити світ справжній та уявний.