Бестселер як проблема сучасного літературного процесу в Україні - Філоненко, С.О. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті розглядається проблема створення сучасного українського бестселера. Аналізуються матеріали дискусії з цього питання, публікації Євгена Барана, Володимира Панченка, Володимира Даниленка та ін. Йдеться про американські та європейські інтерпретації поняття «бестселер», типологію бестселерів. Висвітлюється досвід створення українського бестселера на прикладі роману Володимира Винниченка «Сонячна машина». Наголошено на необхідності розвитку інфраструктури для «бестселеризації» літературних творів.