Українська екзистенціальна проза у європейському контексті - Малишівська, І.В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті розглядається проблема національної своєрідності українського екзистенціалізму на європейському тлі. Подається аналіз творчої спадщини вітчизняних письменників екзистенціалістів (В. Підмогильного, Є. Плужника, Ю. Косача, В. Домонтовича). Доводиться наявність таких провідних ідей екзистенціалізму, як свобода, самотність, абсурдність буття у творах даних письменників. Значна увага приділяється не тільки текстовому матеріалу твору, але й суспільно-політичній атмосфері, котра існувала в той час.