Мовні та позамовні чинники появи синтаксично нечленованих речень - Личук, М.І. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті узагальнено спроби лінгвістів з’ясувати мовні й позамовні причини появи синтаксично нечленованих речень, обґрунтовано три основні принципи, що зумовлюють вживання таких речень у діалогічному мовленні, а також загальні та специфічні чинники, що детермінують різні типи синтаксично нечленованих конструкцій.