Перебування Т. Г. Шевченка у Запорозькому краї - Моісеєнко, С. (Краєзнавство, 2014)
Висвітлюється одна із сторінок біографії Т.Г. Шевченка під час першої подорожі Україною 1843 р. Наводяться фольклорний та краєзнавчий матеріал, пов'язаний з відвіданням Шевченка о. Хортиця, м. Олександрівська, дніпрових порогів. Показаний зв'язок поета з запорозьким краєм. На прикладах поетичних творів Кобзаря ілюструється його ставлення до о. Хортиця як осередку козацької вольниці.