Одержання полікристалічних матеріалів спіканням нанодисперсних алмазних порошків за високого тиску. Огляд - Бочечка, О.О. (Сверхтвердые материалы, 2018)
Розглянуто роботи, присвячені проблемам формування полікристалічних матеріалів із високим рівнем фізико-механічних властивостей методом спікання алмазних нанопорошків в умовах високого тиску. Описано механізм ущільнення під дією високого тиску і високої температури алмазних нанопорошків різного генезису, розглянуто особливості формування структури пор і показано визначальну роль вказаного фактору під час спікання. Відзначено необхідність дегазації і модифікації поверхні алмазних наночастинок під час підготовки до спікання. Показано ефективність вольфраму і його сполук як активуючої добавки для одержання зносостійких термостабільних алмазних нанокомпозитів.