Микола Роженко — видатний зоолог та природоохоронець (з нагоди 60-річчя колеги) - Дятлова, О.; Черничко, Й.; Василюк, О. (Праці теріологічної школи, 2016)
Наведено огляд наукової та природоохоронної діяльності М. Роженка, підготовлений з нагоди 60-річчя колеги. Проаналізовано його внесок в розвиток досліджень фауни Північно-Західного Причорномор’я, зокрема у вивченні екології та динаміки угруповань хижих ссавців. М. Роженко виявив два нових види для фауни Пониззя Дністра (борсук та куниця лісова) та один новий вид для фауни України (шакал європейський), прискорив створення у Пониззі Дністра національного природного парку з метою охорони біоти регіону та розвитку природоохоронних ініціатив. Працюючи в Нижньодністровському НПП, М. Роженко значну увагу приділяє популяризації охорони природи. Завдяки акціям зі збереження природи, йому вдалося повернути прихильність місцевих жителів до Парку. За роки його діяльності, у Парку велась робота по боротьбі із браконьєрством, проводились наукові дослідження (експерименти по інтродукції пугача, моніторинг рідкісних видів, тощо).