Оптоелектронний сенсорний течошукач для детектування витоків амоніаку - Манорик, П.А.; Шульженко, О.В.; Кукла, О.Л.; Федченко, О.М.; Посипайко, Ю.М.; Гребенніков, В.М.; Сотнік, С.О. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2018)
Розроблено портативний оптоелектронний сенсорний течошукач для детектування витоків амоніаку крізь наскрізні дефекти промислових об’єктів, хімічний сенсор та аеродинамічний пристрій для транспортування проби аналіту від дефекту до сенсора як складові приладу. З’ясовано на підставі аналізу результатів досліджень, що прилад здатен надійно детектувати концентрації амоніаку порядку 1 ppm, ефективно функціонує в діапазоні концентрацій амоніаку 1...10 ppm. Визначено оптимальні умови, за яких доцільно експлуатувати прилад.