Моделювання можливості розвитку тріщиноподібних дефектів у посудинах тиску з двошарових сталей - Перепічай, І.І.; Перепічай, А.О.; Мутас, В.В.; Рабкіна М.Д. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2018)
Після закінчення нормативного терміну служби багато з відповідальних зварних конструкцій продовжують свою роботу, в зв’язку з чим виникає необхідність продовження їх експлуатації в безпечному режимі. Найбільш вразливим місцем з точки зору виникнення і поширення тріщиноподібних дефектів в елементах обладнання з біметалу є ділянка переходу від корозійностійкої до теплостійкої сталі. Оскільки емпіричні розрахунки, особливо в разі біметалу, не завжди здійсненні, виникає необхідність моделювання напружено-деформованого стану конструкції, що дає можливість спрогнозувати подальше зростання дефекту заданих розмірів при відомих робочих параметрах конструкції.