Про непружнє двійникування, ауксетизм і структурні перетворення в Be - Корпан, В.О.; Олійнич-Лисюк, А.В.; Раранський, М.Д.; Тащук, О.Ю. (Металлофизика и новейшие технологии, 2018)
В роботі шляхом моделювання на мезоскопічному рівні непружніх клиновидних двійників у Ве в ауксетичному та неауксетичному станах показано, що зміна величин і знаків коефіцієнтів Пуассона з ростом температури приводить до інверсії локалізованих полів напружень поблизу вершини та країв двійника й істотного (у кілька разів) зменшення величини напружень навколо нього, поблизу дислокацій та їх комплексів, що супроводжується спочатку розм’якшуванням пружніх модулів з подальшим гальмуванням процесів пластичної деформації та зміцненням Ве при переході у стан повного ауксетика вище 575 К.