Сучасна парадигма сталого розвитку в умовах глобалізації - Хвесик, М.А.; Шубалий, О.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2011)
Вивчено генезис виникнення та підходи до філософського обґрунтування поняття сталий розвиток, запропоновано нові форми його змістовного наповнення, визначення основних рушійних сил та перешкод на шляху до імплементації базових засад теорії сталого розвитку в сучасні схеми світогосподарських зв’язків. Досліджено суть і можливі негативні наслідки глобалізаційних процесів, а також розроблено пропозицій щодо недопущення нових системних криз шляхом гармонізації розвитку суспільства і природи.