Аналіз натовпу людей із застосуванням методів комп’ютерного зору - Головін, О.М. (Комп’ютерні засоби, мережі та системи, 2019)
Розглянуто три важливі проблеми аналізу натовпу: підрахунок людей/оцінка щільності, відстежування в сценах з натовпом людей та розуміння поведінки натовпу. Автоматизоване оцінювання і підрахунок щільності натовпу – актуальна і важлива тема в аналізі натовпу. В статті представлено огляд оцінки щільності натовпу, методи її підрахунку, а також методи відстежування натовпу і розуміння поведінки груп людей. Огляд охоплює два основні підходи, а саме: прямий і непрямий.