До побудови зовнішнього контуру сопла Франкля за квадратичною кривиною - Стецюк, П.І.; Ткаченко, О.В.; Грицай, О.Л. (Кібернетика та комп’ютерні технології, 2020)
Досліджується задача побудови кривої лінії в натуральній параметризації, яка проходить через дві задані точки з заданими кутами нахилу дотичних в них та забезпечує заданий кут нахилу дотичної в точці з відомою абсцисою. Наведена система нелінійних інтегральних рівнянь для квадратичної кривини, досліджено її властивості щодо масштабування, описано відповідну задачу мінімізації негладкої функції та алгоритм її розв'язання. Для проектування фрагменту надзвукової частини зовнішнього контуру сопла типу Франкля проведено обчислювальні експерименти, які показали ефективність розробленого методу та алгоритму.