Системний підхід до розуміння сутності постіндустріальної інтелектуальної економіки - Пархоменко, В.Д.; Пархоменко, О.В.; Секі, С. (Наука, технології, інновації, 2019)
Визначено головні системи функціонування інтелектуальної економіки, які є взаємопов’язаними та важливими. Об’єднувальною ідеєю складної системи постає твердження, що базується на використанні інформації та знань. Кожна система окремо, як і міжсистемна взаємодія, мають внутрішню єдність протиріч. Саме ця єдність протиріч і є дельтою прогресу. Об’єднувальним елементом взаємодіючих систем є людина та мета. Усі групи складових постіндустріальної інтелектуальної економіки об’єднані єдиним об’єктом діяльності (творчий процес, знання) і мають різні предмети діяльності. Ось чому є необхідність проведення комплексних системних досліджень з у,рахуванням наявності як єдиного об’єкта, так і різних предметів діяльності зі своїми особливостями їх функціонування.