Наслідки виконання рекрутської повинності для єврейських громад Волинської губернії у ХІХ ст. - Трофімук-Кирилова, Т. (Краєзнавство, 2015)
У статті розкрито вплив рекрутської повинності на внутрішнє життя єврейських громад Волинської губернії у ХІХ ст. Встановлено, що рекрутчина стала засобом примусу і спричинила ріст соціальної напруги серед євреїв. З'ясовано, що виконання рекрутського обов'язку сповільнило демографічний приріст єврейського населення, позначилось на соціальній та господарській структурі громад, вплинуло на фінансове становище євреїв, морально та психологічно деморалізувало їх.